Stenkvarn -det traditionella sättet att framställa mjöl.
När
du maler helkornssäd till färskt mjöl med stenkvarnhjul får
du ett oöverträffat näringsinnehåll i slutprodukten,
oavsett om du bakar bröd, lagar gröt eller skaffar dig
glutenfria malda eller krossade ingredienser.
Helkornet mals mellan två kvarnstenar, som är steglöst
justerbara för att den malda/krossade produkten skall få
önskad finhetsgrad.
Hemmakvarnen maler vete, råg, dinkel/spelt, bovete, majs och andra torra
frön. Helkorn kan köpas i de flesta hälsokostbutiker
och välsorterade livsmedelsaffärer och kan vid behov
beställas hos oss.
Hel säd som mals till mjöl förlorar sitt näringsvärde
när det kommer i kontakt med luftens syre. Mjöl och
fullkornsmjöl kan därför inte innehålla sädens
alla nyttiga beståndsdelar (exempelvis grodd och hela fröskalet),
för att undvika åldringsprocessen som leder till att
mjölet härsknar. Det tar ca. 10-12 dagar och därmed
försvinner också de fina beståndsdelarna som
vår kropp behöver.
Färskmalet helkornsmjöl skall därför användas
direkt, helst inom någon timma. Då kommer du att känna
många fler smaker och din hälsa påverkas positivt.
Hemmakvarnen gör det möjligt att du får tillgång
till sädeskornets alla livsnödvändiga delar.
Vi rekommenderar att du använder ekologiskt odlade, KRAV-märkta
produkter.
I princip kan du mala alla frön, säd, rötter, och
riktigt hårda korn som majs, hirs och kikärter i kvarnen,
förutsatt att fuktighetsgraden ligger under 14% och utgångsprodukten
inte är alltför fet.
Vill du läsa mera om fördelarna och bakningen med
helkornsmjöl och dess användningsområden, rekommenderar
vi en bok, som vi har lärt oss mycket av:
”Dagligt bröd” av Annelies Schöneck
(ISBN 91-88456-03-X). Boken kan också beställas
genom oss, den kostar SEK 100:-.
(klicka
för större bild)
Ur boken "Dagligt bröd" med tillstånd
av författaren.
Flingkvarn
Vill du dessutom själv göra flingor av korn, frön,
torkade rötter, m.m. för att få fram egna kornblandningar/müsli,
köper du modellen Duett 100/200 (som mal antingen 100 eller
200 g/minut). Duettens flingkvarn pressar kornen mellan två
stålvalsar och flingorna har samma goda egenskaper som det
färskmalda mjölet. Flingorna kan du också använda
i brödbaket och i andra matrecept.
veteflinga
I princip kan vilket frö, säd, rot, majs som helst
malas pressas i kvarnen bara det understiger 14% fuktighetsgrad.
|