Hela kvarnprogrammet från KomO

Varför egen mjölkvarn?

"Har du en gång upplevt smaken och doften av bröd som är bakat av nymald säd så vet du varför dessa kvarnar är så populära i över sju miljoner europeiska hem"

-Göran Toll & Gerhard Vitek

Stenkvarn -det traditionella sättet att framställa mjöl.

När du maler helkornssäd till färskt mjöl med stenkvarnhjul får du ett oöverträffat näringsinnehåll i slutprodukten, oavsett om du bakar bröd, lagar gröt eller skaffar dig glutenfria malda eller krossade ingredienser.

Helkornet mals mellan två kvarnstenar, som är steglöst justerbara för att den malda/krossade produkten skall få önskad finhetsgrad.
Hemmakvarnen maler vete, råg, dinkel/spelt, bovete, majs och andra torra frön. Helkorn kan köpas i de flesta hälsokostbutiker och välsorterade livsmedelsaffärer och kan vid behov beställas hos oss.

Hel säd som mals till mjöl förlorar sitt näringsvärde när det kommer i kontakt med luftens syre. Mjöl och fullkornsmjöl kan därför inte innehålla sädens alla nyttiga beståndsdelar (exempelvis grodd och hela fröskalet), för att undvika åldringsprocessen som leder till att mjölet härsknar. Det tar ca. 10-12 dagar och därmed försvinner också de fina beståndsdelarna som vår kropp behöver.

Färskmalet helkornsmjöl skall därför användas direkt, helst inom någon timma. Då kommer du att känna många fler smaker och din hälsa påverkas positivt.
Hemmakvarnen gör det möjligt att du får tillgång till sädeskornets alla livsnödvändiga delar.

Vi rekommenderar att du använder ekologiskt odlade, KRAV-märkta produkter.
I princip kan du mala alla frön, säd, rötter, och riktigt hårda korn som majs, hirs och kikärter i kvarnen, förutsatt att fuktighetsgraden ligger under 14% och utgångsprodukten inte är alltför fet.


Vill du läsa mera om fördelarna och bakningen med helkornsmjöl och dess användningsområden, rekommenderar vi en bok, som vi har lärt oss mycket av:
”Dagligt bröd” av Annelies Schöneck (ISBN 91-88456-03-X). Boken kan också beställas genom oss, den kostar SEK 100:-.

(klicka för större bild)
vetekornets uppbyggnad
Ur boken "Dagligt bröd" med tillstånd av författaren.

Flingkvarn

Vill du dessutom själv göra flingor av korn, frön, torkade rötter, m.m. för att få fram egna kornblandningar/müsli, köper du modellen Duett 100/200 (som mal antingen 100 eller 200 g/minut). Duettens flingkvarn pressar kornen mellan två stålvalsar och flingorna har samma goda egenskaper som det färskmalda mjölet. Flingorna kan du också använda i brödbaket och i andra matrecept.

vete
veteflinga

I princip kan vilket frö, säd, rot, majs som helst malas pressas i kvarnen bara det understiger 14% fuktighetsgrad.



TILLBAKA

Om  tekniken i KoMo hemmakvarnar

Kvarnstenarna  



kvarnsten i keramik

Kvarnstenarna är speciellt utvecklade i en kompositblandning bestående av keramik och korundum. Dessa togs fram av Wolfgang Mock, en av KoMo's grundare, 1985, och är idag Europeisk standard i helkornskvarnar för hushållsbehov. Stenarna har en rund ovansida med många luftfickor. De hårda kvarnstenarna mal kornet fort och med ett minimum av värmeutveckling.

 

 
     
kvarnkammaren
Kvarnkammaren/uppfångstråg
Kvarnkammaren och mjölavledningspipen är gjort av nästintill outslitbar hårdplast. Denna plast är uvecklad speciellt för mat och livsmedelsproduktion.
Kabinettet
kabinett från ekologiskt odlad skog
Det exklusiva trämaterialet i kabinett m.m är en ren naturens gåva. Hållbar, elegant och med oövertäffad lyster. Belagd med organiska oljor. Högsta kvalitet, bok och lönn från ekologiskt odlade skogar.
 
justerbar finhetsgrad
Finhetsgrad
Steglöst justerbar - från grovt till fint mjöl efter önskemål. Vrid på den integrerade kornbehållaren för önskad finhetsgrad. Steglöst och med högsta precision.
     
Drivverket
motor
Även de minsta KoMo kvarnarna kan ensamma producera 100 gram mjöl per minut vid högsta finhetsgrad. På grov inställning ökar kapaciteten betydligt. Motorerna är speciellt utvecklade för dessa kvarnar och ger en stabil och ljudsvag drift.
Kompakt
Vid utvecklingen av kvarnarna har det lagts stor vikt på att ta bort alla onödiga detaljer för att minimera volymen. Tack vare den kompakta storleken och den friska eleganta designen, är varje kvarn från KoMo en praktisk och estetisk tillgång för var mans kök. Köket känns helt enkelt mer fulländat.

 

           
 
Tekniska specifikationer KoMo hemmakvarnar
 
 
   
 
Fidibus 21
Magic
Fidibus Classic
PK
Fidibus XL
 
Duett 100/200
 
Flocman
 
Flocino
 
 
Modell
Fidibus 21
Fidibus
Magic
Fidibus Classic
PK 1
Fidibus XL
Duett 100
Duett 200
FlocMan
Flocino
Kapacitet, gram/min med finkornig inställning och 13% fuktighetsgrad råsäd
100
100
100
100-120
200
100
200
80-100
80-100
Kapacitet råsädbehållare, gram
850
850
1000
1200
1400
1400
1400
700
265
kvarnsten diameter, mm
75
75
85
85
85

85. fling/flarn-press med valsar
i rostfritt stål

valsar i rostfritt stål
valsar i rostfritt
stål
Effekt elektrisk motor
260 Watt
260 Watt
360 Watt
360 Watt
600 Watt
360 Watt
600 Watt
160 Watt
ljudnivå, dB
70
70
70
72
72
70
72
40
höjd, mm
320
345
335
400
365
405
405
310
245
bredd, mm
150
170
152
240
165
332
332
300
93
djup, mm
150
165
152
230
165
220
220
150
140
vikt, kg
6,2
6,2
7,0
7,0
9,0
15,5
17,5
5,5
1,7
Max höjd från skål till pip, mm
140
140
150
165
180
180
180
träsort kabinett
Björk
Björk
Björk
Lönn
Björk
Björk
Björk
Björk
Garanti
3 år
3 år
3 år
3 år
3 år
3 år
3 år
3 år
3 år
Övrigt
Inkl skål i rostfritt stål.
Inkl skål i rostfritt stål.
Inkl skål i rostfritt stål
Bords eller väggmodell
 


TILLBAKA


© 2004-2012 Tollros International AB • Box 2• S-76040 VÄDDÖ * Org.Nr 556439-4335 • Tfn +46 (0)8-6630889